Behandel-
methoden
De behandeling wordt afgestemd op uw klachten en persoonlijke situatie. Hierbij maak ik graag gebruik van de volgende methoden:
Cognitieve gedragstherapie (CGT)
Acceptance & Commitment Therapy (ACT)
Schematherapie
Imaginaire exposure bij trauma
Oplossingsgerichte therapie
Mindfulness-based cognitieve therapie (MBCT)
Clientgerichte psychotherapie
Vat van zelfwaardering (benadering past binnen de positieve psychologie)
Methoden
-
Cognitieve gedragstherapie (cgt) is een actieve en doelgerichte behandeling die zich zowel op uw gedrag als op uw gedachten richt. De manier waarop we tegen onszelf, de mensen om ons heen en de omgeving aankijken beïnvloedt vaak hoe we ons voelen. Soms hebben we denkpatronen die negatieve gevoelens tot gevolg hebben of versterken. Ook de manier waarop we ons gedragen kan bijdragen tot het ontstaan en voortduren van emotionele problemen. Door middel van oefeningen en opdrachten leert u bij cgt anders te denken en doen wat een positief effect heeft op uw klachten. Samen brengen we uw klachten in kaart en kijken we op welke manier er gewerkt kan worden aan verandering. Cognitieve gedragstherapie is een actieve manier van behandelen. U gaat op een gestructureerde manier oefenen, zowel tijdens de therapiesessies als in uw dagelijks leven. Ook naar de effecten van cognitieve gedragstherapie is veel wetenschappelijk onderzoek gedaan. Uit onderzoek blijkt dat deze therapie goed werkt bij veel psychische problemen bij zowel volwassenen als kinderen. Cgt is de aanbevolen behandeling voor veel psychische klachten.
Voor meer informatie: https://www.vgct.nl.
-
ACT (Acceptance and Commitment Therapy) is een behandelmethode waarin je leert het zinloze gevecht met vervelende gedachten, emoties en lichamelijke sensaties te staken. Hierdoor ben je beter in staat om je aandacht te richten op de dingen die je werkelijk belangrijk vindt in het leven (waarden). De kern van ACT is de filosofie dat het vechten tegen onvermijdelijke omstandigheden uiteindelijk ten koste gaat van een vitaal en waardevol leven. Het doel van ACT is dus niet zozeer het reduceren van klachten, maar het ontwikkelen van persoonlijke veerkracht.
-
Schematherapie helpt je om je valkuilen en patronen beter te begrijpen en te veranderen. Tijdens de behandeling wordt onderzocht wat de invloed is van de ervaringen uit je jeugd op je denken en je gedrag. Je leert je patronen herkennen en zodanig te veranderen dat je anders gaat denken, je beter gaat voelen en dingen anders gaat doen. Je leert voelen wat je behoeften zijn en je leert hier op een gezondere manier mee om te gaan. Aangezien MuBis Mental Care in de Basis GGZ werkt, gaat het hier om kortdurende vorm van schematherapie.
-
Imaginaire exposure is naast EMDR de meest gebruikelijke behandeling om traumatische gebeurtenissen te verwerken en een vorm van cognitieve gedragstherapie. Deze methode wordt vaak ingezet in de behandeling van mensen die lijden aan een posttraumatische stressstoornis. Imaginaire exposure betekent het in gedachten opnieuw blootstellen aan een herinnering. In deze behandeling wordt er gevraagd om een traumatische herinnering op te roepen en op een levendige en gedetailleerde manier te beschrijven. Het doel is uiteindelijk dat de angst vermindert en dat je op een andere manier naar de gebeurtenis kan gaan kijken. Hiermee wordt bedoeld dat eventuele onjuiste en negatieve opvattingen over de traumatische gebeurtenis worden bijgesteld, maar ook dat je minder spanning bij de herinnering voelt.
-
Oplossingsgerichte therapie is een behandelvorm waarbij het creëren van hoop en een pragmatische aanpak voorop staan. We gaan nadenken over jouw toekomst: een plek waar jouw moeilijkheden zijn verminderd of verdwenen. Praten over moeilijkheden wordt praten over mogelijkheden. Tijdens de sessies word je gestimuleerd om zelf oplossingen te bedenken en uit te proberen. De nadruk ligt op het verder ontwikkelen van jouw sterke kanten en positieve eigenschappen, uiteraard met de erkenning van de problemen waarmee je te maken hebt.
-
Mindfulness based Cognitieve Therapie (MBCT) bouwt voort op cognitieve gedragstherapie. Deze behandelvorm richt zich op het ontwikkelen van een andere houding tegenover problemen. U leert om met uw aandacht in het heden te blijven en te observeren welke gedachten, gevoelens en lichamelijke gewaarwordingen u ervaart zonder dat u er direct naar gaat handelen en zonder dat u er een oordeel over hebt. U leert stilstaan waardoor u uit uw automatische reactiepatronen komt en een bewuste keuze kunt maken over hoe u reageert op deze signalen.
-
Clientgerichte psychotherapie is een vorm van inzichtgevende psychotherapie. In de cliëntgerichte therapie staat, zoals de naam al zegt, niet in eerste instantie klacht maar juist de beleving van de cliënt centraal. Hierbij wordt er niet zo zeer uitgegaan van hoe de psycholoog de klachten ziet maar wordt er juist aandacht besteed aan hoe de cliënt zijn/haar klachten ervaart en wat de betekenis daarvan is voor diegene.
Het uitgangspunt van deze therapievorm is dat de mensen vanuit zichzelf over genoeg hulpbronnen beschikken om hun problemen op te lossen en vooruit te komen binnen een veilige omgeving. De therapeut biedt hierbij deze veilige omgeving en neemt een ondersteunende rol aan waarbij hij/zij vertrouwt op de mogelijkheden van de cliënt.
De therapie richt zich vooral op het leren exploreren, ervaren en accepteren van gevoelens en gedachten. Door dit te doen komen mensen weer in contact met zichzelf en kunnen zijn hun mogelijkheden (weer) optimaal benutten en daarmee ook beter leren omgaan met problemen en uitdagingen die het leven soms met zich meebrengt.
-
Vat van Zelfwaardering is een methode passend bij de positieve psychologie, ingezet bij gedragsverslavingen (eten, seks, internet, gokken), relatieproblemen, burn-out, somberheid, zelfbeeldproblematiek en andere problemen die te maken hebben met zelfwaardering. Cliënten krijgen meer regie over hun negatieve patronen door met zelfbeloning en nieuwe kleine acties een positievere mindset en versterking van eigenwaarde te krijgen. In de behandeling wordt door beeldtaal makkelijker gemaakt naar eigen gedrag en gemoedsbewegingen te kijken in relatie tot zelfwaardering.